Skořický kostel sv. Václava gotického původu stojí v dominantní poloze na skále asi od konce 13. stol., doložen r. 1352. Barokní podoba pochází z r. 1667. Kostel několikrát opravován, zejména po požáru věže r. 1939. Nyní filiální ve farnosti Rokycany.
Skořice - kostel
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Obec Skořice je prvně zmiňována r. 1295 a dnes má asi 250 obyvatel. Její rozvoj utlumila skutečnost, že byla řadu let ze tří stran obklíčena územím vojenského újezdu, do něhož byl zakázán vstup a který se teprve po zrušení r. 2016 změnil na Chráněnou krajinnou oblast Brdy. V důsledku toho obcí dosud neprocházejí turistické značky a vedou sem jen silničky III. třídy od Mirošova a z jihu od Trokavce. Nejbližší regionální železniční trať 175 (Rokycany-Nezvěstice), která prochází Mirošovem, je vzdálena přes 4 km a pro obec je bez praktického významu.
Starobylý kostel sv. Václava se nachází na hřbitově v dominantní poloze na vrcholu skalního suku, v nejvyšším bodě zastavěné části obce (558 m n. m.).
29.10. 2016

historie

Kostel sv. Václava byl postaven na skále nad obcí (558 m.n.m.) jako jeden z nejstarších kostelů v Čechách v gotickém slohu, a to někdy kolem r. 1295. Kostel je pak připomínán jako farní k r. 1352 v registrech papežských desátků. Z doby před r. 1425 jsou zaznamenána i jména zdejších farářů, které dosazovali pánové z Drštky. Zřejmě během 15. století skořická fara zanikla, od 17. století byla duchovní správa zajišťována z nedalekého Mirošova.

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce a farnosti), 29.10. 2016