Vrbenská empírová kašna vybudována v r. 1825. Uprostřed kruhového bazénu umístěn kamenný sloup, na něm tři andílci, držící misku chrliče. Vana kašny vyplněna kameny z řeky Opavy.
Empírová kašna ve Vrbně pod Pradědem
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Město Vrbno pod Pradědem se nachází 26 km jihovýchodně od Jeseníku a 20 km severně od okresního města Bruntál. Kašnu najdeme na hlavním vrbenském náměstí před kostelem sv. Michala.

popis

V parku na náměstí Sv. Michala, jihovýchodně od kostela sv. Michala najdeme krásnou kašnu. Vybudována byla roku 1825 v empírovém stylu. Autorem je vrbenský rodák, řezbář, kameník a akademický sochař Max Ludvík. Uprostřed kruhového bazénu stojí kamenný sloup a na něm jsou umístěni tři andílci. Ti drží misku chrliče. Ve vaně kašny jsou umístěny valouny nasbírané v řece Opavě, která Vrbnem protéká. Ta ve Vrbně vzniká soutokem Bílé, Střední a Černé

pomník, památník
     Bruntál  (BR)