Špitál založen r. 1578 na břehu Sázavy Burianem Trčkou z Lípy pro pět chudých měšťanů, obnovován v letech 1645 a 1834. V 19. stol. škola a obytný dům, r. 1881 objekt zbořen a nově postaven. Rodný dům hudebního skladatele Aloise Jelena (1801-1857), pamětní deska.
Bývalý špitál
© Jiří Špaček, 06/2015
Graficke pismenko Světlá nad Sázavou je prvně doložena r. 1207 v majetku vilémovského kláštera benediktinů. V r. 1855 se stala městem. Ve Světlé se křižují silnice II/150 (Votice-Havlíčkův Brod) a II/347 (Habry-Humpolec). Na východním okraji se nachází nádraží na rychlíkové trati 230 z Kolína přes Havlíčkův Brod do Brna. Z něho též vychází populární lokální trať 212, která sleduje tok Sázavy od Světlé přes Ledečko až do Čerčan a je lidově nazývána Posázavský pacifik. Městem dále procházejí významné turisticky značené trasy, zejména červeně značená dálková trasa, která přichází od Havlíčkova Brodu a dále sleduje tok Sázavy až k jejímu ústí do Vltavy u Davle. ...
6.7. 2015

historie

Původní budovu špitálu nechal r. 1578 postavit v pozdně gotickém slohu tehdejší majitel světelského panství Burian Trčka z Lípy pro pět chudých obyvatel města. Špitál byl těžce poškozen během nájezdu Švédů za třicetileté války a r. 1645 byl nákladně obnoven. V 19. století budova sloužila také jako škola a obytný dům. Tehdy byla r. 1834 přestavěna péčí nových majitelů panství, starohrabat Salm-Reifferscheidtů. V r. 1881 byla však chátrající

Jiří Špaček (s využitím materiálů Turistického infocentra ve Světlé n. S.), 6.7. 2015

Havlíčkův Brod  (HB)