Budova kovárny zv. Kosárna z r.1600, kde se vyráběly drobné železné předměty. Cenná lidová architektura. Dnes muzeum.
budova Kosárny
Graficke pismenko Asi 1,5 km východně od města Vrbno pod Pradědem leží při řece Opavě obec Karlovice. Nejzajímavější památkou je budova kovárny zv. Kosárna – dnes muzeum. V obci je barokní kostel sv. J. Nepomuckého z let 1777-1779.
Kolem obce vede NS Historií a přírodou Karlovic a prochází zel.tur.značka z Vrbna do Krnova, či žlutá na hrad Freudenštejn asi 1 km nad obcí.
23.6. 2015

historie

Budova tz. Kosárny (kovárny) se datuje podle nalezeného záznamu na obkladu (kabřinci) k roku 1600. Později patřila knížecí Horní hamerní huti. Po roce 1725, když zdejší hutě ukončily činnost, koupil objekt místní kosař Jan Hartel. Vyráběl zde dráty a drobné železné nářadí. Hartlové měli objekt do roku 1812, pak ho získal lesnický revírník Jan Heinrich. Roku 1845 získala kosárnu Josefa Langrová, které patřil sousední mlýn. Ta kosárnu začala

Zdroj – místní letáček z muzea a infotabule, 23.6. 2015

technická památka