hrad Štíty

Na zámku, Kröglerswald
Opevněná středověká formace, pravděpodobně předchůdce hrádku Šilperku, snad původní sídlo pozdějšího lapky Ješka ze Šilperku. Sídelní doba asi pouze první pol. 14.století. Písemné prameny k hrádku neznáme, ani jeho přesnou souvislost s vedlejšími středověkými lokalitami.
Jádro hradu přes šíjový příkop
Graficke pismenko Lokalita neznámého hrádku, lidově zvaná Na zámku, leží asi 1,5 km jižně od města Štíty. Podle všeho zde byla umístěna menší sídelní a obranná středověká fortifikace, která zřejmě předcházela hrádku ve Štítech. Jak uvádí A.Sedláček, je možné že zde bylo prvotní místo loupeživého rytíře Ješka ze Šilperka, který byl v r. 1308 nejobávanějším lapkou v okolí. Zda místo opevnil, či již existovalo se nedá průkazně zjistit. Je však možné, že po ztrátě hrádku v Šilperku, který po nějaký čas držel, se na lokalitu navrátili jeho potomci, či stále průběžně existoval. Pokud tak bylo, tak jistě před polovinou 14.století, kdy Šilperk připadl Šternberkům. Kdy sídlo zaniklo není známo. ...
Ivo Rozehnal - zdroj článku: M.Plaček - Povrchová prospekce reliktů šlecht.sídel na Šumpersku 2002, 15.6. 2015

popis

Lokalita hrádku Na zámku leží asi 1,5 km jižně od města Štíty. Stavba zaujala ostrožnu na pravém břehu říčky Březné, nad soutokem s menším potokem, který tuto lokalitu severozápadně obtéká. Samotná ostrožna se na přístupu mírně snižuje, aby následně stoupala k plošině před hrádkem. Snad byla tato plocha využita jako hospodářská část. Za plošinou je šíjový příkop s hloubkou 2-3,5 m. Následný oválný prostor má osy 21 a 32 m. Ve středu je

Šumperk  (SU)
    Štíty