Menší kaplička Panny Marie se zvonicí byla postavena v 2. polovině 18. stol. společně s nově budovanou osadou Aloisov, kterou založil r. 1783 kníže Alois z Lichtenštejna. Kaple byla r. 1957 zbourána pro špatný stav a také proto, že svým umístěním bránila rozšíření hlavní místní komunikace.
Alojzov - kaple Panny Marie - místo, kde kaplička stávala (u žlutého domu)
© Ivo Rozehnal, 06/2013
Graficke pismenko Obec Alojzov leží na úpatí zalesněného masívu Záhoří, asi 2 km od městečka Určice. Vznikla z obavy z odchodu poddaného lidu z lichtenštejnského panství, kdy bylo r. 1783 povoleno knížetem Aloisem z Lichtenštejna postavit na tzv. "Robově louce" novou osadu o velikosti 27 domků a hospodářských stavení. Název obce byl odvozen od jména jejího zakladatele, knížete Aloise. Dnes jde o významnou chatařskou lokalitu.
Zdejší kaplička, zasvěcená Panně Marii vznikla právě v období vzniku obce. Zbourána byla v roce 1957 z prostého důvodu - špatný stav památky a nešťastné umístění uprostřed ulice, kde překážela provozu. Dodnes nebyla nahrazena jiným svatostánkem.
Ivo Rozehnal - zdroj web obce http://www.alojzov.cz, 23.10. 2012