Pozdně barokní fara zámeckého typu stojí od roku 1781 severně od kostela Povýšení sv. Kříže. Pamětní deska nad hlavním portálem připomíná zdejší působení premonstrátského vlasteneckého básníka Boleslava Jablonského. Budova nevyužívaná od r. 1962 je nabízena k prodeji.
Graficke pismenko Ves Radonice na pravém břehu Ohře je prvně doložena r. 1145 jako majetek strahovského kláštera premonstrátů, nyní je místní částí městyse Peruc. Je dostupná po silnici III. třídy, která odbočuje ze silnice II/239 ve Slavětíně k severu. Radonice nad Ohří mají také železniční zastávku na trati 114 (Lovosice-Postoloprty), která je vzdálena 1 km jižně od vlastní vsi. Vsi dominuje novogotický kostel Povýšení sv. Kříže s vysokou věží.
15.4. 2016

historie

Historie fary v Radonicích začala někdy po r. 1143, když ves daroval český kníže Vladislav II. s manželkou Gertrudou klášteru řádu premonstrátů na Strahově. Kde stála původní fara, není známo, zanikla však požárem r. 1729. Nová pozdně barokní fara byla postavena r. 1782 z iniciativy tehdejšího faráře Karla Chládka. Je to patrová budova zámeckého typu s mansardovou střechou. Na výstupku nad římsou jsou umístěny chátrající sochy dvou

Ivan Grisa (zdroj: http://cs.wikipedia.org), doplnil Jiří Špaček podle inf. tabule místní naučné stezky, 9.12. 2011