údolní nádrž Janov (Mostecká přehrada)

Die Talsperreanlage der Kgl. Brüx in Böhmen
Mostecká přehrada, postavená mezi lety 1910 až 1913 podle návrhu profesora stuttgartské techniky ing. R. Weyraucha, zadržovala vodu pro město Most. Má nejvyšší přehradní hráz postavenou z lomového kamene u nás (53 metrů vysoká, 225 metrů dlouhá a 4,5 metrů široká). Významná technická památka.
© Prudký Martin, 05/2005
Graficke pismenko Přehrada leží v údolí pod horskou obcí Křižatky, která je městskou částí Litvínova. Z litvínovského vlakového nádraží sem zajíždí autobus Dopravního podniku č. 6.
Prudký Martin , 19.12. 2010

historie

Přehrada byla postavena za účelem akumulace vody pro potřeby mostecké hnědouhelné oblasti a jako ochrana před povodněmi. Vystavěna byla v letech 1910 až 1913 podle návrhu profesora stuttgartské techniky ing. R. Weyraucha. Práce započaly roku 1910 čištěním a mýcením dna údolí a také přeložením místní komunikace na novou okresní silnici z Mníšku do Janova. V květnu 1912 byl položen základní kámen, mezi stavebními dělníky převažovali Italové s

Prudký Martin podle Knihy o Mostecku a zdrojů Povodí Ohře a.s., 19.12. 2010

popis

Přehrada má nadmořskou výšku 459,57 metrů nad mořem, zatopená plocha je 10,08 ha s kapacitou 1,5 mil. m3. Kamenná přehradní hráz zadržuje vody potoka Loupnice.

vodní plocha
    přehrada