Vodní nádrž Pastviny I. a Pastviny II. vznikla zatopením prostor vykáceného lesa a zemědělských lučních ploch na řece Divoká Orlice. Stavba probíhala od roku 1933 do roku 1938. Je to poslední hráz, která byla stavěna z kamene. Výška koruny hráze činí 31,3 m, šířka v koruně 6,5 m.
Pastviny – Pohled na hráz
© Ivo Rozehnal, 07/2010
Graficke pismenko Vodní dílo Pastviny se nachází v PP Orlice. Kolem přehrady jsou četné možnosti k rekreaci – kempy, penziony, restaurace. Nad menší nádrží na pravém břehu u obce Nekoř zbytky hradů Vejrov a Nekoř. Údolím prochází modrá tur. značka z Klášterce nad Orlicí do Letohradu a prochází přes most u obce Pastviny, zelená tur. značka z Č. Petrovic do Žamberku. V obci Pastviny infocentrum.
Ivo Rozehnal , 7.7. 2010

historie

Údolní nádrž Pastviny leží v Orlických horách na řece Divoké Orlici. Vznikla zatopením prostor vykáceného lesa a zemědělských lučních ploch, které se nacházely převážně na pravém břehu. Celé vodní dílo se skládá ze dvou částí – ú. n. Pastviny a vyrovnávací ú. n. Nekoř. Pod tělesem hráze Pastvin je vodní elektrárna II, nad ní pak elektrárna I. Důvodem stavby však pochopitelně nevedly jen energetické cíle, ale hlavně zadržování vod řeky. S tím

Ivo Rozehnal - zdroj - web wikipedia, potapeni.donfelder.cz, vankovka.eu a info z místa, 7.7. 2010