Velký žulový balvan, dominanta přírodní kamenné řady. Kolem se našly úlomky halštatské keramiky, nedaleko je skupina 10 nízkých halštatských mohyl.
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Velký žulový balvan, nazývaný Viklan u Bud, leží na neznačené Alšově stezce, nedaleko žluté turistické značky, v lese západně od obce Boudy. Tvoří dominantu přírodní kamenné řady. Jeho velikost je 1,1 x 2,6 x 2,1 m. Horní balvan není v současné době pohyblivý. Archeologický průzkum v jeho blízkosti nalezl zlomky keramiky ze starší doby železné (7. – 5. stol. př. Kr.), tedy ze stejné doby, kdy existovalo nedaleké hradiště. To vede k hypotéze, zda působivá přírodní scenérie nesloužila jeho obyvatelům k rituálním účelům. O tom, že místo bylo pro pravěké obyvatele významné, svědčí i skupina halštatských mohyl, která se nachází cca 100 m východně ...
Milan Caha (zdroj: Bauerová A.: Keltové v Čechách, Paseka, Praha a Litomyšl 1996), 7.5. 2009