Původně vodní tvrz, sídlo pánů z Lukavce, připomínané po r. 1360. V 16. stol. přestavěna na pozdně gotický a renesanční zámek. Po Bílé hoře zkonfiskován, často střídal majitele. V 18. stol. přestavěn barokně. V l.1914–17 upraven L. Skřivánkem.
severní průčelí
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Zámek stojí v pěkném parku, vhodném pro poklidné procházky. V jeho těsné blízkosti je Památník Antonína Sovy, zajímavá drobná empírová stavbička. Zámek je poněkud zchátralý, existuje však projekt na jeho využití (knihovna, svatební síň, fit-centrum).
4.3. 2009

historie

Lukavec se poprvé připomíná v r. 1360, kdy zde měl majetek Dluhomil z Lukavce. Dluhomil se zde uvádí až do r. 1365. Majitelé Lukavce v druhé polovině 14. století nejsou známi. Na přelomu 14. a 15. století je doložen Zdeněk z Lukavce, který zemřel před r. 1409. Zdeněk byl předkem zemanského rodu Lukaveckých z Lukavce. V době husitské náležel Lukavec Zdeňkovu synovi téhož jména. Tvrz v Lukavci se poprvé připomíná až v r. 1543 v souvislosti s

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, 15.1. 2005