Z rozsáhlého opevnění města Strážnice a přilehlého hradu zbyly mohutné válcové dvoupatrové bašty dvou hlavních městských bran. Zchátralé zbytky opevnění města byly zbořeny v průběhu 19. století.
Bašty u Skalické brány od západu
Graficke pismenko V roce 1260, když král Přemysl II. Otakar vyhrál bitvu u Kressenbrunnu, připojil území Strážnicka k českému státu a založil zde hrad. O 10 let později se kousek od něj zformovala trhová osada stejného jména, která se za vlády Václava II. rozrostla v městečko. Počátkem 14. století se pak stalo poddanským městem pánů z Kravař. Někdy v té době byla Strážnice opevněna zemním valem s branami a příkopem – ze severu pak město chránila řeka Morava. Během husitských válek bylo město téměř zničeno, ale poté bylo obnoveno a rozšířeno směrem k hradu o tzv. Nové město – a bylo celé opět opevněno valem a příkopem. V polovině ...
Ivka (Kol.: Pevnosti a opevnění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2002), 27.10. 2009

popis

Veselská brána – původně Nová – je na jihovýchodě města ve stejnojmenné ulici. Pochází z přestavby hradeb v 16. století, ale jádro je zřejmě o sto let starší. V roce 1825 byl vypracován plán na její využití coby sýpky, ale v roce 1876 byla hranolová věž uprostřed zbořena. Skalická brána je na jihozápadě města také ve stejnojmenné ulici. Je doložena v roce 1500, upravena byla v roce 1541. I tady byla v roce 1876 zbourána středová hranolová

Ivka (Zdeněk Fišera: Encyklopedie městských bran v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2007), 27.10. 2009