Jednolodní barokní kostel z l. 1734–36, vzniklý rozšířením hřbitovní kaple doložené r. 1691. Rozšířen 1771, farní od r. 1855.
pohled z jihu
© Milan Caha 01/2009
Graficke pismenko Obec Bělá byla založena ve 14. století majiteli hradu Rychemberk u Liberka. První písemnou zmínku o Biele máme až z počátku 15. století v soupisu daní z roku 1406. Ve vsi jsou kromě komplexu staveb kolem kostela k vidění roubené chalupy z druhé poloviny 18. a z 19. století. Zvláště zajímavé je čp. 7, selský grunt se štítem zdobeným řezbou.
5.1. 2009

historie

Na místě barokního kostela sv. Jana Nepomuckého původně stávala hřbitovní kaple, doložená roku 1691. V roce 1734 byla na podnět Franze Biedermanna, rodáka z Bělé, pozdějšího komorníka salzburského kardinála, přistavěna větší kaple. Z původní kaple se stala sakristie. Biedermann později investoval další prostředky do rozšíření kaple na kostel. V roce 1771 byl kostel dále dostavěn. Obec byla v létech 1735–1771 přifařena k Nebeské Rybné, v letech

Milan Caha (zdroj: Poche E.: Umělecké památky Čech, díl 1, Academia, Praha 1977)., 5.1. 2009

popis

Kostel je jednolodní, obdélný, s polygonálním presbytářem. Jako nejstarší součást inventáře je uváděna kamenná křtitelnice ze 16. století. Z původního zařízení z 18. a 19. století mnoho nezůstalo. Vedle kostela je kamenný kříž, který nechal v roce 1802 postavit Josef Schroefel, chalupník z čísla popisného 53.

není známo
     Rychnov nad Kněžnou  (RK)