Kostel Proměnění Páně na kopci Hůrka vznikl údajně na místě dřevěného kostelíka z 10.stol. V polovině 13. stol. byl rozšířen. Vypálen byl za husitských válek, obnoven v r.1693, zrušen v r.1785 a zbořen v r.1818.
kříž na místě, kde stával kostel
Graficke pismenko Onšov leží stranou turistických značených cest. Nejsnáze se do něj dostanete z Košetic. Dominantu této části krajiny, strmý kopec Hůrka s ocelovou konstrukcí vysílače, nelze přehlédnout. Ač na něj nevede značená cesta, místo bývalého kostela lze nalézt snadno. V Onšově je třeba po mostku přejít Martinický potok a po lesní cestě se vydat na jih vzhůru do kopce. Po 333 metrech se cesta rozdvojuje a vrchol Hůrky obtáčí jak po západním, tak po východním úbočí. Z rozcestí lze zvolit přímý, ale velmi příkrý a špatně schůdný výstup pasekou přímo na vrchol (tedy dalších cca 300 metrů na jih), nebo vrchol obejít (doporučuji pravou – pohodlnější – cestu) a k ...
Milan Caha, 15.10. 2007

historie

Kopec Hůrka (544 m) nad Onšovem tvoří výraznou krajinnou dominantu. Na jeho vrcholu stával údajně již od konce 10. století dřevěný kostelík. V roce 980 jej dle legendy dal vystavět kníže Slavník a v roce 983 jej vyvěstil sv. Vojtěch. V polovině 13. století byl péčí Protivoje Čeče z Onšova rozšířen. Za husitských bouří vyhořel a důkladně opraven byl až v roce 1693 (v té době sloužil jako hřbitovní kostel). V roce 1785 byl zrušen a posléze v roce

Milan Caha, Zdroj: Umělecké památky Čech K/O svazek druhý Academia 1978, 15.10. 2007

zaniklý