Moje místa 0
Nový luterský kostel v Hrobu byl stejně jako jeho dávný předchůdce postaven za podpory saských souvěrců, což se odráží i na jeho řešení ve stylu německé secese. Po roce 1945 připadl Církvi československé husitské, od konce 60. let chátrá bez využití.
Kostel od jihozápadu

Kostel Vzkříšení v Hrobu

Graficke pismenko Obnovená luterská církevní obec vznikla v Hrobu koncem 19. století příchodem důlních a textilních odborníků ze Saska a konversemi domácího obyvatelstva, inspirovanými Bismarckovou protikatolickou rétorikou. Na přelomu 19. a 20. století si postavila s pomocí saských souvěrců nový kostel. Stavba ve stylu německé secese je přímým kulturním importem: projektoval ji drážďanský ateliér Schilling-Gräbner jako svou první kostelní stavbu na českém území. Základní kámen kostela byl položen symbolicky 12. 12. 1900, tedy na den přesně 283 let od zničení prvního luterského kostela v místě (viz heslo). Stavbu vedl duchcovský stavitel Rudolf Wettstein. Veřejnosti byla ...
Ivan Grisa, dle webové stránky http://litvinov.sator.eu/pages/evangelicky-kostel-vzkriseni-v-hrobu-135, 28.7. 2010

Rudolf Schilling a Julius Willi Gräbner
    Rudolf Schilling (1. 6. 1859 – 19. 12. 1933), syn drážďanského sochaře Johanna Schillinga, založil po dlouholeté práci v berlínském ateliéru Ende a Bockmann spolu s Juliem Gräbnerem roku 1889 v rodném městě vlastní projekční firmu. Ta se zavedla především na rekonstrukcích a novostavbách kostelů. Nejvýznamnější realisace uskutečnila v saské metropoli: rekonstrukci kostela sv. Kříže (Kreuzkirche) po požáru a stavbu monumentálního kostela

Ivan Grisa, dle P. Vlček a kol.: Encyklopedie architektů, stavitelů, zedníků a kameníků v Čechách, Academia 2004, 28.7. 2010