Hrady.cz
Zaniklý hrad ze 14. století postaven zřejmě Budislavem z Čížkova. Opuštěn již před připojením zboží k Rokycanům. Z původního názvu Strážná skála si lidé odvodili Strašná sklála. Místo je obestřeno různými pověstmi.
Strašná skála
Pohled od severozápadu
© Luděk Pitter 02/2007
Graficke pismenko Napravo od silnice ve směru od Přešína přímo do Čížkova je v poli, asi 20 m od silnice, stromy a křovím zarostlé návrší. Nachází se zde pozůstatky po středověkém opevnění. Místu se také říká Na hrádcích.
Hrad byl s největší pravděpodobností založen ve 13. století snad někým z rodu Buziců a byl převážně postaven ze dřeva. Asi po 100 letech byl opuštěn. Hrad byl postaven na dvou menších skalách, které se dochovaly dodnes. Při pozorném hledání můžete objevit známky opracování skal a pozůstatky po založení budov. Hrad, spíše hrádek, byl s největší pravděpodobností obehnán příkopem a pouze dřevěnou hradbou.
28.12. 2003

historie

Nedaleko vsi Čížkova, na Strašné skále, jsou dosud patrné zbytky hradu. Skála je rozdělena ve dvě části a od západu k východu je dosud viditelný hluboký příkop s valem. Na obou stranách hradiště jsou patrné zbytky zdí, na nižší stávala jakási kulatá věž. Při vykopávkách v druhé polovině 19. století se tu našly různé zbraně, dlaždice a jiné blíže neurčené předměty. Ves Čížkov, která se poprvé připomíná v r. 1146 jako majetek plaského kláštera,