Moje místa 0
Nejstarší panské sídlo v Chodové Plané stálo pravděpodobně již ve 14. stol. nejspíše u kostela sv. Jana Křtitele.
Budova mylně považovaná za panské sídlo
Zaniklá tvrz stála napravo od této budovy, pravděpodobně u kostela na odstraněném návrší v místě dnešní silnice. V některé starší literatuře je tato budova mylně vyobrazena jako zámek.
© Luděk Pitter 04/2007
Graficke pismenko Nejstarší sídlo v Chodové Plané se nacházelo v blízkosti kostela sv. Jana Křtitele, který stojí při silnici I/21 procházející středem Chodové Plané. Snad právě umístění této zaniklé tvrze někde do prostoru u kostel vedlo některé autory k tomu, že za zámek považovali budovu v průčelí dvora při jeho severovýchodním nároží. Tato budova je z roku 1887 a s panskými sídly v Chodové Plané podle nových výzkumů nijak nesouvisí a dnes slouží jako hotel.

historie

Chodová Planá je poprvé zmiňována v letech 1316 – 1319. Později část vlastnil tepelský klášter a část další vlastníci. První zmínka o panském sídle v Chodové Plané je z roku 1413 , který získal od Henslina i zbývající část Chodové Plané s tvrzí. Tvrz stála s největší pravděpodobností na návrší u kostela sv. Jana Křtitele.
    L.P. (Procházka. Z., Úlovec J.: Hrady zámky a tvrze okresu Tachov - 1, OM v Tachově 1988), 7.5. 2007

popis

O vzhledu a rozsahu tvrze, stejně jako o jejím přesném umístění nejsou k dispozici jasnější údaje. Jen německá literatura zaznamenala, že při snižování návrší u kostela, kde dnes vede silnice, byly nalezeny staré zdi.