Zbytky zdí větší tvrze s vodním příkopem, která byla postavena pravděpodobně v 2. pol. 14. stol. Předborem ze Speřic (zmiňovaný v obd. 1390–1415). V 15. stol. v majetku Markvarta z Kamenice a ze Speřic. R. 1533, kdy byla odkazována dceři Anně Jiřího Dobrovítského z Újezda, již byla pustá.
torzo nároží od severu

přístup

Graficke pismenko Torzo nároží , jediný zbytek tvrze, stojí na louce mezi domem č. 13 a severnějším ze dvou rybníčků. Nejlepší přístup je od kapličky na návsi cestičkou mezi zadní stěnou stodoly statku a dolním ze dvou rybníčků. Potom je třeba obejít horní rybníček a na jeho vzdálenějším břehu už v porostu prosvítá torzo nároží.

dějiny tvrze
    Ves Speřice byla založena snad někdy během 14. století, první zmínka pochází z roku 1381, kdy jako odúmrť spadla na krále. V letech 1390-92 se jistý Předbor ze Speřic soudil o odúmrť po Adamovi z Keblovic. Byl to zřejmě on, kdo roku 1415 přivěsil svou pečeť pod stížný list proti upálení Jana Husa. Další zprávy o Speřicích jsou až z roku 1457, kdy v jednom z majetkových sporů figuroval jistý Marvart z Kamenice a ze Speřic. V době své smrti roku

popis tvrze
    Speřická tvrz byla zřejmě rozsáhlejší stavbou opevněnou s využitím rybníka a vodního příkopu. O její podobě lze soudit pouze z velmi skromných pozůstatků a popisů ve starší literatuře. Její poměrně rozsáhlé zbytky setrvaly poměrně dlouho, zbořeny byly teprve v 80. letech 19. století. Areál uzavírala obvodová hradba s branskou věží v čele. K ní také zřejmě patří jediný zřetelně dochovaný zbytek – torzo armovaného nároží budovy o síle zdiva cca

nepatrné zbytky zdí
     Pelhřimov  (PE)