Švédské šance jsou pozůstatkem zimoviště švédské armády ze zimy roku 1646 vysoko nad zámkem Jezeří. Do dnešních dnů se zachoval val a dva příkopy chránící plátěná obydlí pro dvacet až třicet vojáků. Strategické místo leželo u důležité cesty do Saska a je z něj výhled do kraje.
Švédský zimní tábor byl zřízen vysokém kopci na hradem Jezeří v zimě 1645 - 46 poté co švédská armáda polního maršála Carla Gustava Wrangella, který po neúspěchu generála Lennarta Torstensona u Brna, převzal velení švédských vojsk, dobyla v únoru 1646 město Most a hrad Jezeří. Ten také vypálili a zde bezpečně přezimovali. Kruhové opevnění, tvořené dvěma příkopy s jedním valem uprostřed, chránilo zimoviště asi dvaceti až třiceti vojáků žijících zde pravděpodobně ve stanech. Badatelé odhalili další stanoviště Švédů v okolí, na zaniklém hradě zvaném dnes Josefinina skála nad Jezeřím či na předsunuté baště hradu Jezeří. Všechny tyto fortifikace také střežily důležitou komunikaci z Čech do Saska a je možné, že na objevení dalších teprve čekáme.
Historické zajímavosti nad zámkem Jezeří s archeologem Mgr. Milanem Sýkorou z Úapp Most, Kniha o Mostecku - kolektiv,, 4.4. 2020
    pevnost, bunkr
     Most  (MO)