Nedatovaná mohutná zděná boží muka, pravděpodobně z doby končícího baroka, vzhledem podobná několika dalším božím mukám na okraji Želivi. Mají obloukovitě zaklenuté niky, římsu a taškami pokrytou stanovou střechu. Na vrcholu stojí drobná pískovcová soška Krista. Památkově chráněna jsou od roku 1958.
© Milan Caha 07/2019
Želiv (dříve též Želivo, Želevec, Tětelice či Tětice, německy Seelau) leží 10 km od Humpolce, na soutoku řek Trnava a Želivka. Dominantou obce je klášter, který zde byl založen v polovině 12. století. Díky němu v obci najdeme řadu drobných památek – kapliček, božích muk a křížků. Za zmínku rovněž stojí obnovený klášterní pivovar, jehož produkty si lze zakoupit v informačním centru, případně ochutnat v přilehlé restauraci. Nedaleko kláštera se kříží dvě cyklotrasy (č. 161 a č. 1218) a dvě značené turistické trasy (červená a zelená). Parkovat lze bezplatně na ploše před klášterem.
29.7. 2019

popis

Mohutná zděná boží muka pocházejí pravděpodobně z doby končícího baroka, vzhledem jsou podobná několika dalším božím mukám na okraji Želivi. Mají obloukovitě zaklenuté niky, římsu a taškami pokrytou stanovou střechu. Na vrcholu stojí drobná pískovcová soška Krista.