Zděná, bohatě členěná barokní boží muka v dominantní pozici u zaniklé cesty do Nové Cerekve. Jejich přesné stáří není doloženo, podle letopočtu 1642, který byl objeven při rekonstrukci v roce 2009 lze spekulovat o tom, že jejich vznik souvisel s událostmi třicetileté války. Opravena v l. 2009-2010.
© Milan Caha 04/2014
Graficke pismenko Stanovice (německy Stanowitz) je starobylá ves, která je dnes částí městyse Nová Cerekev. Doložena je v roce 1379. Zachovala si tvar okrouhlice, kromě božích muk je ve vsi kaple a v budově Pachtova špejcharu bylo v roce 2006 otevřeno malé zemědělské muzeum. Obcí neprochází žádná turistická trasa. Silnice procházející obcí spojuje silnici I/19 s městysem Nová Cerekev.
6.7. 2019

historie

Zděná, bohatě členěná barokní boží muka v dominantní pozici u zaniklé cesty do Nové Cerekve. Jejich přesné stáří není doloženo, podle letopočtu 1642, který byl objeven při rekonstrukci v roce 2009, lze spekulovat o tom, že jejich vznik souvisel s událostmi třicetileté války. Po odklonu trasy komunikace do Nové Cerekve se ocitla na okraji obce mimo používané cesty. Starou komunikaci snad připomínají dvě vzrostlé lípy, které pravděpodobně byly

křížek, boží muka
     Pelhřimov  (PE)