Moje místa 0
Zděná, bohatě členěná barokní boží muka v dominantní pozici u zaniklé cesty do Nové Cerekve. Jejich přesné stáří není doloženo, podle letopočtu 1642, který byl objeven při rekonstrukci v roce 2009 lze spekulovat o tom, že jejich vznik souvisel s událostmi třicetileté války. Opravena v l. 2009-2010.
© Milan Caha 04/2014
Graficke pismenko Stanovice (německy Stanowitz) je starobylá ves, která je dnes částí městyse Nová Cerekev. Doložena je v roce 1379. Zachovala si tvar okrouhlice, kromě božích muk je ve vsi kaple a v budově Pachtova špejcharu bylo v roce 2006 otevřeno malé zemědělské muzeum. Obcí neprochází žádná turistická trasa. Silnice procházející obcí spojuje silnici I/19 s městysem Nová Cerekev.
6.7. 2019

historie

Zděná, bohatě členěná barokní boží muka v dominantní pozici u zaniklé cesty do Nové Cerekve. Jejich přesné stáří není doloženo, podle letopočtu 1642, který byl objeven při rekonstrukci v roce 2009, lze spekulovat o tom, že jejich vznik souvisel s událostmi třicetileté války. Po odklonu trasy komunikace do Nové Cerekve se ocitla na okraji obce mimo používané cesty. Starou komunikaci snad připomínají dvě vzrostlé lípy, které pravděpodobně byly