Hrady.cz
Telekomunikační ocelový stožár o výšce 40 m na Janovském vrchu slouží od prosince 2013 jako volně přístupná rozhledna s vyhlídkovou plošinou ve výšce 30 m. Poskytuje výhled do Saska, na Českosaské Švýcarsko a Děčínský Sněžník, příp. na Lužické hory až k Ještědu.
podzimní
Graficke pismenko Obec Janov byla založena ve 14. století a rozprostírá se na skalní plošině nad údolím řeky Kamenice a Janovského potoka. Dnes má asi 350 obyvatel. Na východním okraji obce se nachází návrší zvané Janovský vrch (347 m n. m.), na němž byl r. 2013 postaven telekomunikační stožár s rozhlednou. Stožár je vysoký 40 metrů, vyhlídková plošina se nachází ve výši 30 metrů. Rozhledna je volně přístupná. Vedou k ní turistické značky zelená a žlutá, které přicházejí různými trasami z Hřenska. Rozhledna se nachází v blízkosti obecního úřadu a golfového hřiště. Poskytuje daleký výhled do Saska, např. na Königstein, a dále na Lužické hory, Českosaské Švýcarsko a Děčínský Sněžník, příp. až k Ještědu.

Jana Fejfarová, 13.11. 2016

historie

Další z celé řady typizovaných konstrukcí mobilních operátorů, která slouží zároveň jako turistická rozhledna, se tyčí od konce roku 2013 v obci Janov nedaleko Hřenska. Věž byla vztyčena kvůli špatnému pokrytí mobilním signálem na území Janova a dalších přilehlých obcí. O zlepšení signálu se místní radnice snažila více než deset let. Její snahou bylo zároveň se stavbu vysílače nabídnout návštěvníkům obce také turistické lákadlo. Samotná věž byla

Jana Fejfarová (zdroj: web obce), 13.11. 2016