Kdy vznikl Hutov není známo, snad až v 18. stol. Kaple sv. Anny byla postavena kolem r. 1910 v historizujícím stylu. Ves zanikla zřejmě po odsunu německého obyvatelstva. Kaple byla funkční ještě v 50. letech 20. stol., v 60. letech byla zdevastována. V okolí je mnoho břidličných lomů.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Zaniklá osada Hutov (Hutdörfel) leží poblíž obce Jiříkov. Nejlépe se k místu dostanete od křižovatky mezi obcemi Jiříkov, Těchanov a Křížov směrem na Stránské, kde je po 1,5 km po levé straně odbočka na polní cestu. Po levé straně hlavní polní cesty se nachází les s množstvím starých břidličných lomů. Povrchová těžba břidlice probíhala asi v osmi lomech hlubokých 30 - 40 m. Většina lomů je dnes zatopena a spolu s objemnými zarostlými haldami odpadního materiálu vytváří velmi zajímavou krajinu. Najdete zde také zbytky domů postavených z břidlice a zříceninu kaple sv. Anny, která je nejzachovalejší stavbou zaniklé německé vesničky. Je zde třeba dbát zvýšené opatrnosti jednak kvůli všudypřítomným ostrým břidličným úlomkům, množství srázů a můžete zde také narazit na odkrytý sklep.

historie

O vzniku Hutova nejsou přímé zprávy, je možné, že vznikl teprve v 18. století. Kaple sv. Anny v Hutově byla vystavěna přibližně roku 1910 v historizujícím stylu. Byla určena k uložení ostatků majitele okolních břidlicových dolů. Osada Hutov začala upadat po vysídlení německého obyvatelstva, ještě nějakou dobu zde byl obydlený statek. Podle přímých svědectví byla kaple plně funkční ještě krátce po druhé světové válce někdy v 50. letech 20. stol.

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.svcrymarov.cz , http://www.rymarovsko.cz , http://www.zanikleobce.cz, 30.10. 2015