Mimořádně hodnotná barokní stavba na půdoryse elipsy z let 1710–15 vystavěná F. Hasslerem na místě starší hrázděné kaple z 16. století. Kostel vykazuje prvky hornoslezského uměleckého vlivu. V interiéru hodnotné fresky F. Nabotha a J. K. Handleho.
kostel v Lipkách
V regionu rýmařovska mimořádně hodnotná barokní stavba římskokatolického kostela Navštívění Panny Marie (či také sv. Anny) zvaný však častěji V Lipkách. Stavba na půdoryse elipsy s dlátkovou strmou střechou ukončenou věžičkou se nachází v menším parku na severovýchodním okraji Rýmařova, nedaleko silnice do Bruntálu. Před kostelem se nachází socha Panny Marie Vítězné datovaná do roku 1776 a rustikální sousoší Ukřižování z roku 1812.
historie

Původně hrázděná dřevěná protestantská kaple, která byla po roce 1555 ponechána katolíkům. Současná barokní zděná stavba na půdoryse elipsy byla vystavěna v letech 1710 až 1715 stavitelem Friedrichem Hasslerem. Stavba je ovlivněna tzv. hornoslezským uměleckým vlivem. Pozoruhodné je především pojetí interiéru. Tomu dominuje baldachýnová klenba vsunutá pod oválnou kopuli, vnitřní ochoz a kvalitní fresky od Ferdinanda Nabotha a Jana Kryštofa Handleho. V poslední čtvrtině 20. století byl kostel opraven, dnes by však potřeboval opět důkladnou rekonstrukci.

Navštívení Panny Marie

V Novém zákoně je popsáno setkání těhotné Panny Marie s její příbuznou Alžbětou, rovněž těhotnou; budoucí matkou Jana Křtitele. Panna Marie poté, co je jí andělem zvěstováno že porodí Syna Božího spěchá aby navštívila Alžbětu a byla "prostřednicí milosti"; aby předala posvěcení nenarozenému Janu Křtiteli. Alžběta byla těhotná i přes svůj vyšší věk a údajnou neplodnost, její těhotenství mělo být podle zjevení Archanděla Gabriela pro Pannu Marii důkazem že Ježíšovo narození bude zázrak a zvěstování je pravdivé.

Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR), Rýmařov