Národní přírodní rezervace Červené blato chrání jedno z nejhodnotnějších nížinných rašelinišť na našem území. Byla vyhlášena r. 1953 na rozloze 403 ha po skončení těžby rašeliny. Je přístupná po naučné stezce z býv. sklářské osady Jiříkovo Údolí, nyní části obce Petříkov.
Rašeliniště Červené blato
© Jiří Špaček, 06/2008
Graficke pismenko Rašeliniště Červené blato se nachází v jižní části Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko severně od města Nové Hrady. Přístup do rezervace umožňuje naučná stezka, která vychází z někdejší sklářské osady Jiříkovo Údolí, nyní součásti obce Petříkov. Osada, z níž se dochovala jen kaple a tři stavení, leží na silnici II/154 z Třeboně do Nových Hradů. Přístup k rezervaci umožňuje také nejbližší železniční trať 199 z Českých Budějovic do Českých Velenic, a to po značených stezkách ze dvou zastávek. Od zastávky Petříkov je to 4 km a od nádraží Nové Hrady, které však leží v osadě Jakule, asi 6 km. Od parkoviště v Jiříkově Údolí vychází do rezervace Červené blato naučná stezka o délce asi 4 km.
Jiří Špaček, 28.6. 2015

historie

Červené blato je jedno z nejznámějších a nejlépe přístupných nížinných rašelinišť na Třeboňsku. Rozkládá se na katastrálních územích Byňov, Těšínov a Hrdlořezy u Suchdola. Od r. 1774 se tu těžila rašelina pro potřeby sklářské huti v bývalé osadě Jiříkovo Údolí. Rašelinou se v ní topilo, protože okolní lesy už nemohly dodávat dostatek dřeva pro tento účel. Místní sklárna se proslavila výrobou tvrdého, neprůsvitného a téměř nerozbitného skla,

Jiří Špaček (s využitím různých internetových pramenů a informací na naučné stezce), 28.6. 2015