Orientovaný kostel s obdélnou lodí i závěrem uváděn r. 1358, od r. 1384 farní, za husit. válek fara zanikla, r. 1613 obnovena. R. 1733 přestavěn barokně do současné podoby. Mobiliář barokní a rokokový, hl. oltář z roku 1764. Ve zdi zevně zazděno jedenáct náhrobníků Malovců z Malovic z let 1558-1630.
pohled od severu
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Kostel sv. Jiří ve Věžné je poprvé uváděn již roku 1358. Roku 1384 se stal kostelem farním, avšak již za husitských válek fara zanikla a kostel byl přifařen k Chýnovu. Fara byla obnovena Eggenbergy roku 1613. Roku 1733 prošel rozsáhlou úpravou a rekonstrukcí, výsledkem které byla jeho současná převážně barokní podoba. Kostel je jednolodní orientovaná stavba s fasádami členěnými lisenovými rámci. Obdélnou (13,6x8,28m) plochostropou loď osvětlují dva páry obdélných segmentem zakončených oken na delších stranách. Při západní zdi je na dvou mohutných pilířích vynesena kruchta, pilíře jsou současně základem pro patrovou hranolovou věž vyzdviženou nad západní průčelí. Od ...