hrad Josefinina skála

Josefinino sedátko
Hrad postaven zřejmě na konci 13. století, po několika desetiletích byl asi dobýván a osídlen byl možná až do 17. století. Pozornosti odborné i laické veřejnosti se těší až od devadesátých let 20. století. Z čtyřdílného (dvě předhradí, strážiště a jádro) zřejmě dřevěného sídla zůstaly pouze příkopy.
Jádro.
Graficke pismenko Hrad na Josefinině skále byl možná postaven pány z Ervěnic jako centrum předpokládaného nového krušnohorského dominia nebo jako ochrana stezek vedoucích z Čech do Saska. Badatelé kladou jeho vznik do konce 13. století, ale již z přelomu 13. a 14. století máme z okolí hrádku nálezy četných militárií. Je zajímavé, že v tomto období podlehl požáru nedaleký hrádek u Brandova, možná zde v českosaském pohraničí probíhaly boje Jana Lucemburského s Míšňany. Boje však na rozdíl od Brandova nezpůsobily zánik hradu, protože existoval minimálně do 15. století. Nalezeny byly i keramické střepy z 16. a dokonce i druhé poloviny 17. ...
Prudký Martin podle rangiroa.sweb.cz, 7.4. 2013

popis

Hrad měl čtyři části, první a druhé předhradí, obytné jádro a níže položené strážiště. Obytné jádro bylo postaveno na nejvyšším skalisku a všechny vyjmenované části byly od sebe odděleny třemi příkopy. Celý hrad byl pravděpodobně postaven ze dřeva. V 19. století zde snad stál dřevěný altán-gloriet, z nějž se zde zachovala plošina postavená z nasucho kladených kamenů, schody a přístupová cesta. Rulová skála s hrádkem se tyčí nad hlubokou roklí

Prudký Martin, 7.4. 2013

zaniklý