Prostý kamenný pomník odhalený na paměť pěti zabitých amerických letců, členů posádky bombardéru B-17 z 97 BG / 414 BS 15. letecké armády USAAF sestřeleného 21. července 1944 nad petrochemickým kombinátem. Odhalen byl bývalým letcem RAF Janem Hladkým ve výroční den roku 2001.
© Prudký Martin, 11/2012
Graficke pismenko Horská ves Křížatky se nachází nad nechvalně známým litvínovským sídlištěm Janov a zajíždí sem autobusová linka Dopravního podniku č. 6. Pomník stojí v lese ve svahu nad údolím Janovského potoka. Po příjezdu do Křížatek je třeba odbočit vlevo, okolo kapličky. Na konci ulice je potom odbočka doleva na lesní cestu, polohu určí směrová tabule.
Prudký Martin, 17.11. 2012

historie

Pomník nedaleko Křižatek byl postaven na počest pěti amerických letců zahynuvších po sestřelu jejich letadla nad chemickým kombinátem 21.7.1944. Nálet mělo původně provést 300 čtyřmotorových bombardérů 15. letecké armády, startujících ze základen v Itálii. Bombardéry doprovázely stíhače P-38 Lighting a P-51 Mustang z 306. stíhacího křídla (Fighter Wing). Polovina letounů z nejrůznějších důvodů (sestřel, technická porucha, bombardování

Prudký Martin podle knihy Mostecký benzín hoří-Radovan Helt a web Historie Litvínova a okolí, 18.11. 2012