Mlýn je zmiňován již roku 1543. Původně vodní mlýn, poté přebudován na parní a v prvé třetině 20. století na elektrický pohon. V interiéru se kompletně dochovalo technologické zařízení ze 30. let 20. století. Ke svému původnímu účelu mlýn sloužil až do roku 1975, dnes je zde expozice mlynářství.
© Milan Caha 04/2012
Graficke pismenko Mlýn je zmiňován již roku 1543 a je to tedy jedna z nejstarších dochovaných budov ve Strážnici. Původně to byl klasický vodní mlýn, poté byl přebudován na parní pohon a v prvé třetině 20. století na elektrický pohon. V interiéru se kompletně dochovalo technologické zařízení ze 30. let 20. století. Ke svému účelu mlýn sloužil až do roku 1975, dnes je zde expozice mlynářství. V interiéru se rovněž dochovaly některé dřevěné konstrukce z počátku 17. století. Expozice je pravidelně přístupná v době letních prázdnin o víkendech v době od 10 do 18 hod, jinak po dohodě s průvodcem, panem Mikulčíkem, na telefonu 605 482 543.