Kamenný most přes potok Bystřici je doložen na počátku 16. století, první písemná zmínka o něm je z roku 1532. Za třicetileté války sehrál strategickou úlohu – k přechodu jej použila jak švédská, tak císařská vojska. Na konci 20. století byl téměř zničen, obnoven byl na počátku 21. století.
© Milan Caha 05/2011
Graficke pismenko Kamenný most přes potok Bystřici vznikl na kadaňském Špitálském předměstí nedaleko kostelíka Stětí sv. Jana Křtitele jako důležitý prvek cesty, která vedla z Kadaně na Žatec a na Prahu. Most je doložen na počátku 16. století, první písemná zmínka o něm je z roku 1532. V 16. století byly v jeho blízkosti městské lázně, roku 1602 je doložen v jeho sousedství Český či Steinkopfův mlýn. Za třicetileté války sehrál strategickou úlohu – k přechodu jej použila jak švédská, tak císařská vojska. Na konci 20. století byl téměř zničen, obnoven byl na počátku 21. století.

most
     Chomutov  (CV)