Hradiště Třeskonice bylo osídleno v dávném pravěku, v neolitu, eneolitu, pozdní době halštatské, laténské, římské, a také v raném středověku. Rozkládá se na lichoběžníkové ploše na vrchu jménem Výrov. Bývalo opevněno valy, zpevněnými kamennou plentou. Částečně poškozeno lomem a buldozery.
© Prudký Martin, 03/2011
Vrch Výrov s hradištěm se nachází jižně od Třeskonic a přístup k němu je po červené značce od silnice z Třeskonic do Nečemic.
Prudký Martin , 12.3. 2011

historie

Hradiště bylo pravděpodobně založeno v pozdně halštatské době (750 až 420 let před Kristem), ale osídleno bylo podstatně dříve, v neolitu (5700–4200 př. n. l.), eneolitu (4200–2000 př. n. l.), ale také v době laténské (420–35 př. n. l.), římské (35–600 po Kristu) a v raném středověku (600–1200).

popis

Hradiště se rozkládá na lichoběžníkové ploše hory zvané Výrov, v nadmořské výšce 510 m. Má rozlohu 6 ha a údolí řeky Ohře převyšuje o 40 až 60 metrů. Hradiště bylo chráněno kamenitým, obvodovým valem, doplněným ze tří stran předvalím. To absentuje na západní straně, neboť je zde svah narušen lomem. Samotný val má, kromě severní strany kde se zachoval do výšky 1 až 2 metrů, charakter terénní vlny. Délka valu je 1700 metrů. Opevnění bylo doplněno

hradiště
     Louny  (LN)