Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Bohumilice, Bohumilice
Hrady.cz
Zbytky zanikajícího tvrziště snad již ze 13. st. (první zmínka v přídomku r. 1289). V 16. ztrácí rezidenční funkci, tvrz je užívána jako selská usedlost. V 17. století pustne, poslední zmínka r. 1669. Dnes dochovány jen nepatrné terénní zbytky.
pohled od západu
Graficke pismenko Bohumilice leží 2 km západně od Ledče nad Sázavou, pozůstatky tvrze nalezneme v zahradě domu čp. 59 v severní části vsi. Spojení je možné ve všední dny autobusovými linkami Ledeč nad Sázavou – Křivsoudov – Čechtice. Nejbližší železniční zastávka je v Ledči nad Sázavou (2,5 km).

historie

Panské sídlo v Bohumilicích stálo již na konci 13. století, pokud tak můžeme odhadovat podle přídomku Alberta z Bohumilic, doloženého roku 1289. Roku 1396 je doložen Otík z Bohumilic, v polovině 16. století byly Bohumilice součástí ledečského panství Markéty Ledecké z Říčan, po jejíž smrti r. 1558 postoupil její manžel Zdeněk Meziříčský z Lomnice Bohumilice Janu Podolskému z Lacemboku. Samotná tvrz se poprvé připomíná až roku 1656, kdy

popis

Jaká byla podoba tvrze nevíme. Ještě A. Sedláček zde v 19. století nalezl okrouhlé tvrziště bez zbytků zdiva obklopené příkopem 5–6 m hlubokým. Dnes již stopy tvrze pomalu mizí, v zahradě obytného domu je dosud sotva znatelný okrouhlý pahorek o průměru cca 15 m, kolem nějž je místy dochován příkop do maximální hloubky cca 1 m.