Jednolodní obdélný kostel z l. 1861–62, postaven podle návrhu J. Martina. Uvnitř vybavení z druhé pol. 19. stol. od truhláře Zlámala a sochaře Votočky.
evangelický kostel v Humpolci
© Milan Caha 06/2007
Graficke pismenko V Humpolci po Josefínských náboženských reformách žili v těsném sousedství katolíci, evangelíci i Židé. Katolíci se soustředili kolem Horního a Dolního náměstí, židovské město bývalo na Zichpili, evangelíci se soustředili v části zvané České město. K evangelickému vyznání se přihlásilo po vydání tolerančního patentu 44 rodin a v červenci 1783 byl v Humpolci ustaven luterský evangelický sbor. První bohoslužby se skonaly v domě Jakuba Příborského, poté si sbor postavil modlitebnu v centru židovského města na Zichpili. V Českém městě si evangelíci v roce 1852 postavili školu a v roce 1854 evangelickou faru. Poté se rozhodli přenést ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech, díl 1 (A-J), Academia, Praha 1977), 8.2. 2009

popis

Obdélný kostel se vstupem, tvořeným čtyřmi mohutnými pilíři spojenými kruhovými oblouky. Průčelí zdobí rozetová okna, trojúhelníkový tympanon a čtyři podvojná okna. Věž vysokou 36 m zakončuje jehlancová střecha.

Pelhřimov  (PE)