Moje místa 0
Tvrz uváděna r. 1408 jako majetek Vchyny z Bělušic. Později se stala součástí dvora, který vlastnil rod Charvátů z Barštejna, pánů z Bílé a opět Charvátů. Jako panské sídlo sloužila tvrz do 16. století. Od 17. stol. do r. 1925 ve vlastnictví Chotků.
tvrz od jihu
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Bělušice jsou doloženy roku 1231, kdy je vlastnil Vít z Bělušic. V roce 1240 je uváděn Boleslav z Bělušic a v roce 1377 pánové Jindřich a Bozděch z Bělušic. Po nich v písemných dokumentech v roce 1404 figuruje Jan z Bělušic. Tvrz se v písemných pramenech objevuje poprvé v roce 1408, kdy je uváděna jako majetek Vchyny z rodu pánu z Bělušic, který je dále zmiňován v roce 1421. Bělušice byly později centrem většího hospodářství, které vlastnil v roce 1523 Jan Charvát z Barštejna. V roce 1566 získali zdejší majetky páni z Bílé, ale už v roce 1570 se vrátily do rukou Charvátů z Barštejna. Za ...
Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, díl 1., Argo, Praha 2000), 27.1. 2009