Moje místa 0
K původně románské lodi z poloviny 13. století byly přistavěny severní kaple (na počátku 14. století), presbytář (kolem 1375) a sakristie (před koncem 14. století). Věž na místě původní je z roku 1837. Kostel restauroval J. Mocker v letech 1880–81.
Graficke pismenko Slavětín stojí na severním úpatí výrazného hřbetu, který provází tok Ohře mezi Louny a Libochovicemi. Prochází přes něj silnice II/239 z Černčic u Loun do Černuce u Velvar. V místě lze bez problémů zaparkovat (náměstí pod kostelem v režimu obytné zóny). Nečetné autobusové spoje směřují do Loun, vlaková zastávka Slavětín nad Ohří na trati 114 Lovosice - Louny - Postoloprty se nachází asi 1 km severně od městyse. Přímo kolem ní prochází červená značka Louny - Počedělice - Slavětín - Peruc. Přes obec vede cyklostezka 202.

Kostel svatého Jakuba Většího ve Slavětíně
    Původní románský kostel pocházel z poloviny 13. století. Na počátku století následujícího byla k jeho severnímu boku připojena gotická kaple. Kolem roku 1375 přistavěli páni ze Rvenic dlouhý presbytář a původní loď zvýšili. V závěru století byla do kouta mezi severní kaplí a presbytář vestavěna sakristie. Interiér kostela pokryly koncem 80. let 14. století nástěnné malby. Další úpravou byla stavba nové kruchty v 17. století a náhrada zřícené

Ivan Grisa, dle D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek a Umělecké památky Čech, svazek 3, 20.9. 2008
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Kostel ve Slavětíně je jednolodní, výrazně převýšená stavba s orientovaným presbytářem o stejné výši a šířce jako loď. K severnímu boku lodi přiléhá stejně dlouhá, ale výrazně nižší kaple, za ní sakristie. Západní průčelí téměř v celé šířce zakrývá vysoká věž se stanovou střechou. Loď je zřejmě v celé výši románská, s dodatečně proraženými gotickými okny. Presbytář je velmi dlouhý, zevně s vysokými opěráky. Loď i presbytář kryje vysoká

Ivan Grisa, dle D. Líbal: Katalog... a Umělecké památky Čech, svazek 3, 21.9. 2008