tvrz Hrádek

Slepičí hora
Valy a příkop po tvrzi či hrádku, archeologicky datovaném do 13. a 14. st. Zanikl zřejmě za Běšínů po r. 1494, kdy jej nahradila nová tvrz přímo v městečku. Ještě v 19. století jsou uváděny velké části zdiva, byly však rozebrány na stavební materiál.
Celkový pohled na lokalitu od severovýchodu, vlevo patrný zářez příkopu a val
Graficke pismenko Pozůstatky tvrziště zvané Hrádek či Slepičí hora leží asi 800 metrů západně od středu Bělčic, na ostrožně vybíhající nad údolí s rybníkem (rovněž zvaným Hrádek), od nějž z údolí také vede k hrádku nejsnazší přístup. Stačí se vydat z Bělčic po silnici směrem na Újezdec či Záhrobí, minout chatovou kolonii a poté odbočit údolím vpravo po cestě.
F. Matoušek, 29.10. 2007

historie

Nejstarším historicky doloženým držitelem byl r. 1243 Petr z Bělčic a jeho bratři a v zemanském majetku zůstaly Bělčice zřejmě až do r. 1360, kdy je na nedlouho získala Markéta ze Šternberka. V letech 1389–1406 seděli na Bělčicích Zbyněk a Bohuněk z Lochovic a asi deset let poté koupili celé zboží Běšínové, za nichž byly Bělčice r. 1494 povýšeny na městečko. Zřejmě nejpozději někdy po tomto roce nahradila starý Hrádek nově postavená tvrz přímo

popis

Jednodílné tvrziště na konci ostrožny nad rybníkem bylo na východní straně chráněno dosud patrným zdvojeným valem a příkopem, na zbylých stranách k ochraně postačovaly strmé svahy nevysoké ostrožny. Dle popisu A. Sedláčka stály na tvrzišti ještě v 19. století téměř dva metry vysoké pozůstatky zdiva, které byly ale poté rozebrány a odvezeny, takže povrch tvrziště v současné době již žádné výrazné stopy zástavby či zděných konstrukcí nevykazuje.