Moje místa 0
Farní kostel sv. Martina v Onšově založen r.1256. K románské čtyřúhelníkové lodi s mohutnou věží byl ve druhé pol.14.stol. přistavěn gotický presbytář a sakristie. Další úpravy r.1699 (barokní okna, vnitřní zařízení) a r.1761 (zvýšení a báň věže).
Graficke pismenko Farní kostel sv. Martina v Onšově byl založen v roce 1256 péčí tehdejšího pána na onšovské tvrzi Markvarta z Onšova. Původní románská stavba se skládala z čtyřúhelníkové lodě dochované ve zdivu dnešního kostela (pod dnešní omítkou se dochovaly fragmenty kamenných ostění oken ) a mohutné věže. Věž nepochybně sloužila jako obranná – nasvědčuje tomu síla zdiva a úzká střílnová okénka 1. patře věže. Ve druhé polovině čtrnáctého století byl přistavěn gotický presbytář a sakristie. Po husitských válkách v Onšově farnost zanikla, po třicetileté válce sem dojížděli premonstrátští kněží. Výrazné přestavby proběhly roku 1699 (barokní okna, vnitřní zařízení) ...
Milan Caha, Zdroj: Umělecké památky Čech K/O svazek druhý Academia 1978, 16.10. 2007