tvrz Přemilovsko

Přemelovsko
Výrazné tvrziště jižně od osady Přemelovsko. Tvrz se výslovně zmiňuje pouze v roce 1587 a to již byla pustá. V roce 1415 však jistý Zdeněk z Přemilovska připojil svoji pečeť na stížný list české šlechty proti Husovu upálení.
Tvrziště přes příkop z hrany plošiny (od severu)
Graficke pismenko Výrazné tvrziště jižně od osady Přemelovsko.
Tvrziště se nalézá na okraji lesa, jižně od osady Přemelovsko. Nevede k němu cesta ani pěšina, přesto by však jeho nalezení nemělo činit větší problémy. V Přemelovsku, u domu č.p. 69, se dá projít uličkou mezi domy. Poté je nutno přejít louku, která se svažuje k potůčku. Tam, na okraji lesa a v pramenné oblasti potůčku, se nachází tvrziště.
Marek Skýpala, 3.6. 2007

Střípek historie:
    II.díl Encyklopedie českých tvrzí, Praha, Argo 2000., 3.6. 2007

popis

Jádro tvrze – asi 2 metry vysoký pahorek - má přibližně lichoběžníkový tvar. Okolo něj obíhá široký, mokřinatý příkop. Na západní a severovýchodní straně se nalézá místy i velmi mohutný val. Příkop je zavodněn potůčkem, který zde vyvěrá. Na plošině jádra se nacházejí terénní tvary, které by mohly být pozůstatky centrální stavby.