Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Nové Hrady, Nové Hrady
Hrady.cz
Rozlehlý gotický hrad Rožmberků, husité poničili r. 1467, obnoven v 1. polovině 16. století, opět poškozen výbuchem střelného prachu (r. 1573) a zemětřesením (r. 1605). Opraven, dobyt r. 1619 generálem Buquoyem. Obnoven a rozšířen barokně. V rukou rodu Buquoy zůstal hrad až do roku 1945.
Pohled z parkánu za zadním mostem

Prohlídkové okruhy:

Graficke pismenko I. okruh - Hrad - prohlídková trasa v 9 místnostech, nově otevřená r. 2000. Instalovaná expozice připomíná historii rodu Buquoyů a zámku, vč. nejrozsáhlejší portrétní galerie Buquoyského rodu v Čechách, expozice novohradského sklářství a původní rodová knihovna (více než 15 tisíc svazků). Prohlídka pouze s průvodcem, doba prohlídky cca 45 min. II. okruh - Byt panského úředníka - prohlídka bytu situovaného do počátku 20. stol., pět místností v části paláce, který byl v 19. stol. skutečně adaptován na byty pro panské zaměstnance. Na konci trasy možnost vyhlídky z dřevěných pavlačí na nádvoří hradu a město. Prohlídka pouze s průvodcem, doba ...

historie

Gotický hrad z 1. poloviny 13. století, poprvé zmiňován roku 1279. V držení Vítkovců – pánů z Landštejna, později Rožmberků. V 15. století několikrát dobyt a vypálen, v 16. století poškozen výbuchem střelného prachu a zemětřesením. Tehdy zanikl velký bergfrit, který byl vetknut do obvodové zdi. Také byl později srovnán se zemí poškozený gotický palác v jižní části dispozice. Roku 1605 opraven a mohutně opevněn. V roce 1619 hrad dobyt císařským

2.9. 2002
    Hrad Nové Hrady stojí na skalnatém výběžku jihozápadním směrem od stejnojmenného města. O vzniku hradu existuje několik hypotéz. Starší z nich jej kladou do 11. a 12. století a ztotožňují jej pravděpodobně s hradištěm. Na jeho místě pak byl vystavěn hrad, který se poprvé uvádí v r. 1279 a zároveň s jeho majitelem Ojířem ze Svin, jehož manželkou byla Kunhuta z rakouského rodu Kuenringů. Hrad měl plnit obrannou úlohu na zemském pomezí. Po Ojířovi

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 10.6. 2003

Mnichové v Červené věži
    V Červené věži novohradské se před dávnými lety zjevovali mnichové. O půlnoci se vynořili z podzemí a počali vystupovati z přízemí do pater, procházejíce bez překážky stěnami i zavřenými dveřmi. Jestliže zastali ve věži nějakého člověka, mlčky ho obešli a nejstarší z nich mu položil otázku: „Které zvíře nebylo stvořeno Bohem?“ Ustrašení, překvapení lidé mu odpovídali všelijak. Někdo jmenoval kočku, jiný lva anebo tygra, mnich však pokaždé

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002