Kostel poprvé připomínán ve 13. stol. Založen jako gotický trojlodní s křížovou lodí. V l. 1722 –1729 byla provedena jeho přestavba za účasti Jana Santiniho. V r. 1993 blesk zničil jednu věžičku a vyžádal si následnou opravu celé věžní krytiny.
kostel sv. Mikuláše z Dolního náměstí
Graficke pismenko Kostel sv. Mikuláše se nachází přímo uprostřed města mezi Horním a Dolním náměstím. Je obklopen budovami, ale je přístupný ze všech stran. Do Humpolce se můžete dostat i po dálnici, která leží přímo u města. Ve městě je spousta možností, kam vyjít. Nedávno byla navíc zřízena městská naučná stezka, která vás provede celým městem, při čemž uvidíte spoustu památek. I výlet na nedaleký - jen 2 km vzdálený - Orlík (nad Humpolcem) není na škodu. Je odtud krásný výhled na město.
Miroslav Šamal, 1.1. 2007

historie

O farním kostelu sv. Mikuláše se kroniky zmiňují již k r. 1233. Je to tedy nejstarší stavební památka města. V průběhu staletí prošla několika stavebními proměnami. Ve svých základech ze 13. stol. Byl založen jako gotický trojlodní s křížovou lodí. Hlavní břevno kříže tvoří prodloužené kněžiště. Stavba nebyla dokončena celá a přes středověk stálo patrně kněžiště, na které navazovala křížová loď. Kolem r. 1600 bylo přistavěno podvěží s malou