Pražská arcibiskupská konsistoř r.1738 zahájila přestavbu původní tvrze na zámek. Dostavbu dokončilo již Pražské arcibiskupství r. 1787. Barokní jednopatrová obdélníková stavba.
Zámek s hlavní branou
Graficke pismenko Ves Onšov leží 15 km severovýchodně od Pacova.
Zámek je barokní jednopatrová obdélníková stavba se středním rizalitem a mansardovou střechou, patro odděleno od přízemí mohutnou římsou a členěno pilastry. Postaven v letech 1738 – 1787. K zámku přiléhá dvůr obehnaný zdí s barokní branou. Na západní straně jsou hospodářská stavení asi z 1. pol. 17 stol. Západně za zámkem je rozsáhlý hospodářský dvůr, původně starší než zámek.
V zámku je umístěn domov důchodců a veřejnosti není přístupný.

historie

Onšov se připomíná poprvé roku 1252, kdy zde Markvart z Onšova založil tvrz. Po něm tu vládli jeho synové, Oneš a Potivoj. Dále se v Onšově setkáváme s Rupertem z Onšova, jehož nástupci byli roku 1361 Rupert, r. 1388 Oneš a roku 1415 opět Rupert. V té době vedle nich vystupuje také předek rodiny Onšovských z Onšova a lze tedy usoudit, že Onšov byl rozdělen na více statků. Z Onšovských z Onšova známe nejprve Viléma a to od r. 1377 až do r. 1388,