Osmiboká zděná barokní kaple z roku 1728 stojí nad pramenem s údajně léčivou vodou, kterou podle pověsti objevil třetí opat želivského kláštera Haštal, žijící zde na konci 12. století. Kaple je zastřešena stanovou mansardovou střechou pokrytou taškami, uvnitř je vymalován výjev objevení pramene.
© Milan Caha 07/2019
Graficke pismenko Kaple stojí v jižní části Želivi na okraji osady Haštal. Nad ní prochází zeleně značená turistická trasa. Do osady nevede žádná linka hromadné dopravy, od nejbližší zastávky autobusu Želiv – škola je kaple vzdálena cca 1 km. Se Želiví je osada spojena jen úzkou asfaltovou silničkou, zaparkovat lze několik metrů od kaple, u rozcestníku turistické značky.
25.7. 2019

popis

Stavba stojí pod úrovní příjezdové komunikace. Má půdorys osmiúhelníku, nejvýraznějším stavebním prvkem je taškami pokrytá stanová mansardová střecha, zakončená cibulí a křížem. Podlaha v interiéru je cihlová, v centru stavby je v podlaze osmiboká, kamennými překlady ohrazená studánka. Ta byla kdysi zdrojem vody pro klášterní hospodářský dvůr, kam vodu přivádělo téměř dva kilometry dlouhé dřevěné potrubí. Na stropě kaple je výjev legendy, podle