hrad Georgensdorf

zaniklý hrad
Zaniklý hrad na česko-saské hranici nad vsí Český Jiřetín ochraňoval důležitou stezku z Čech do Saska a jeho posádka patrně i vybírala clo. Byl objeven teprve nedávno. Zachovaly se z něj pouze zemní relikty.
Graficke pismenko Zemní pozůstatky malého hrádku se nacházejí na úzkém skalním bradle mezi vsí Český Jiřetín a hraničním Bystrým potokem. Objevil jej teprve nedávno mostecký archeolog Milan Sýkora. Do současnosti se zachoval příkop s valem, přetínající úvozovou cestu a zemní relikt palácové stavby s upravenou skálou. Objekt patrně doplňovalo nádvoří a lehké opevnění. Účelem zbudování hrádku byla patrně ochrana důležité cesty ze Saska do Čech na hranici a vybírání cla protože samotná cesta procházela přímo areálem hradu. Zbudován mohl být někdy na konci 13. století a vymezoval snad, spolu s hrádkem v nedalekém Brandově, hranice českého království. O jiřetínském hrádku se nám nedochovaly žádné písemné zmínky a lokalita teprve čeká na podrobný archeologický průzkum.
Hrady a zříceniny v Krušných horách. Díl 3. - Hrádky v Brandově a Českém Jiřetíně - YouTube, 31.3. 2019