Palmový skleník u zámku Lány postaven Fürstenbergy v letech 1879-1881, rekonstruován v letech 1921-1923 Jože Plečnikem, renovován v letech 2013-2015 do Plečnikovy podoby, přístupný veřejnosti společně s parkem.
zámecký palmový skleník Lány
Graficke pismenko Obec Lány leží asi 20 km západně od Prahy a žije v ní přes 2000 obyvatel. Prochází jí silnice II/236 z Křivoklátu do Smečna a přichází do ní rovněž silnice II/116 z Nižboru. Nejbližší nádraží Stochov na trati 120 Praha-Rakovník je vzdáleno 2 km severně. Palmový skleník je veřejnosti přístupný v době, kdy je přístupný zámecký park.
15.10. 2019

historie

Obec Lány je doložena od r. 1392. Na místě starší tvrze byl r. 1592 postaven lovecký zámek císaře Rudolfa II., barokně byl přestavěn v 17.-18. stol. a r. 1921 upraven slovinským architektem Jože Plečnikem na letní sídlo prezidenta nového československého státu. Kolem zámku byl po r. 1700 založen park. Už v roce 1785 zřídil hospodářský správce a experimentátor M. G. Stumpf kolem zámku malé arboretum a rozárium, ale byl stísněn valy a vodním

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 15.10. 2019

technická památka