V lese nedaleko hájovny Na Kokrdech došlo pravděpodobně roku 1620 k vojenskému střetnutí stavovského vojska s císařskou armádou. Dokazují to relikty zemního opevnění dodnes patrné v lese. O bitvě i bojišti máme dosud málo informací.
© Prudký Martin, 04/2017
Graficke pismenko V lese nedaleko hájovny Na Kokrdech proběhlo na přelomu října a listopadu 1620 vojenské střetnutí stavovských vojáků s císařskou armádou. Zemní opevnění vybudovali vojáci císařské armády krátce poté, co se jim z Olešského lesa podařilo vytlačit vojáky českých stavů. Doloženo je pět šípových zemních objektů, tzv. redanů, schopných pojmout deseti až dvanácti liberní kanóny. Zaměřeno bylo i čtverhranné opevnění pěchoty. Přestože císařská armáda zaznamenala několik dílčích úspěchů, např. dobytí kostela sv. Jiljí na západním předměstí města, nedostatek proviantu a zima ji donutily 5 a 6. listopadu opustit zbudovaná opevnění a postoupit ku Praze. Tam došlo 8. ...
Prudký Martin podle Michal Prensz - Archeologické rozhledy 2012, Historické památky Rakovnicka - Tomáš Bednařík, Jiří Roub - Bakalářská práce 6/2011, 7.7. 2017