Čertovy kazatelny jsou rulový skalní útvar nad Račím údolím se dvěma vyhlídkami zbudovanými někdy na přelomu 19. a 20. stol. Svůj název získaly podle výrazného útvaru s 13 m vysokou kolmou jižní stěnou, který svým tvarem připomíná kostelní kazatelnu.
Horní kazatelna
© Luděk Vláčil 05/2017
Čertovy kazatelny jsou rulový skalní útvar nad Račím údolím u Javorníku v Rychlebských horách. Svůj název získaly podle výrazného útvaru s 13 m vysokou kolmou jižní stěnou, který svým tvarem připomíná kostelní kazatelnu. Kazatelna je opatřena zábradlím a upravenými skalními schody. Kousek níže se nachází ještě jedna menší skalní vyhlídka s železným zábradlím, ale výhled z ní je dosti omezen. V části Račího údolí, táhnoucího se v délce asi 7 km, byla v roce 1998 vyhlášena přírodní rezervace, jejímž úkolem je ochrana lesních porostů pralesovitého charakteru. Chráněné území zahrnuje prostor na obou stranách Račího potoka včetně lokalit Čertovy kazatelny a Pustý zámek. Račím údolím prochází modře značená turistická cesta a naučná stezka ...
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.jeseniky.net/index.php?o, a další, 30.7. 2017