Původně fojtství, v r. 1774 povýšeno na rytířský statek a starší sídlo přestavěno na reprezentativní. V r. 1839 jej od Kaluschkeho koupili Latzelové. V jejich vlastnictví až do r. 1945. Poté v majetku lomů a vápenky, v části škola. Od r. 1987 v majetku obce.
zámek Vápenná
Graficke pismenko Ves Vápenná, původně Zighartice, je poprvé připomínána v roce 1358 jako součást panství Frýdberk v majetku vratislavského biskupa Predslava z Pogerelé. Na přelomu 14. a 15. století ves zpustla a obnovena byla až na konci 16. století. V této době zde bylo zřízeno i fojtství. V roce 1774 za vlastnictví rodu Nissnerů bylo fojtství povýšeno na rytířský statek a současně s tím došlo i k přestavbě staršího objektu na reprezentativní sídlo. V roce 1839 fojtství od Františka Kaluschkeho koupil Antonín Kajetan Latzel. Za něj došlo k další přestavbě a rozšíření starší obytné budovy. V pramenech bývá označováno jako zámek. ...
Vlastislav Mareček, F.Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska,Šmíra-Print 2015, 26.8. 2016

popis

Zámek (č. p. 1) stojí uprostřed obce naproti kapličce, která se nachází přes hlavní silnici. Je to dvoukřídlá budova, jižní křídlo má mansardovou střechu, západní křídlo je doplněno moderní přístavbou v severozápadní části a má valbovou střechu. Díky této přístavbě má budova téměř čtvercový půdorys. Jižní hlavní křídlo je zvýrazněno mělkým rizalitem končícím trojúhelníkovým tympanonem. V něm byl původně erb, který nebyl při rekonstrukci obnoven.

Jeseník  (JE)
    Vápenná