Kostel byl postaven v letech 1801-1802 v empírovém slohu a r. 1802 byla vedle něj vybudována fara. V r. 1840 zhotovil malíř Liechtensteinů Jan Dalinger obraz na hlavní oltář kostela. V r. 2008 byla budova fary zrekonstruována a dnes slouží jako penzion. Kostel je filiální.
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Dolní Morava (německy Nieder Mohrau) je obec v Pardubickém kraji, okrese Ústí nad Orlicí, rozkládající se mezi Orlickými horami a Jeseníky na úpatí Králického Sněžníku. Pod jeho vrcholem pramení řeka Morava, která protéká celou obcí od severu k jihu. K obci Dolní Morava patří místní části Horní Morava a Velká Morava. Obec, jejíž část leží historicky v Čechách a část na Moravě, je známá zejména svým horským lyžařským střediskem. Její dominantou je filiální kostel stojící v nadmořské výšce 633 m. Obec je rekreační oblastí a turistika je také hlavní zdroj příjmů jejích obyvatel. Jako penzion dnes proto slouží i budova fary z r. 1802. Na okraji obce je zděná kaplička z 18. stol.
Luděk Vláčil- zdroj: http://www.pamatkovykatalog.cz/? a další, 2.6. 2016

historie

Ves byla založena při kolonizaci, kterou na tomto území prováděli Žampachové z Potštejna. Poprvé se uvádí v roce 1577, kdy část panství prodal Jan Burian Žampach z Potštejna Zdeňkovi z Valdštejna. Ves byla dříve přifařena ke Kolštejnu, později k Hanušovicím, poté k městečku Krumperky (od r. 1949 Podlesí) a od roku 1725 k farnosti v Malé Moravě. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, není známo. První doloženou církevní stavbou na tomto místě je

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.turistika.cz, http://www.vychodni-cechy.info a další, 2.6. 2016

popis

Jednolodní stavba obdélného půdorysu s trojbokým presbytářem je omítnuta bílými fasádami a zastřešena sedlovou střechou. V západním průčelí má věž vystupující mělkým rizalitem z fasády. Věž ukončuje osmiboká báň s lucernou. K západnímu průčelí je přistaveno dvouramenné kryté schodiště. Na zídce před kostelem stojí barokní sousoší sv. Jana Nepomuckého, sv. Jiří, sv. Prokopa a archanděla Michaela z 1. třetiny 18. století nahrazující původní

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)