Tvrz v Jiřicích vznikla zřejmě v 16. stol. Poprvé je připomínána v r. 1609 při prodeji panství Jáchymu Šanovskému z Lisova. Někdy v letech 1750-1760 byla přestavěna na jednopatrový barokní zámek. Dnes slouží výrazně pozměněný zámek ke kulturním účelům.
hlavní uliční průčelí zámku od jihozápadu
© Jan P. Štěpánek 07/2015
Graficke pismenko Obec Jiřice u Miroslavi se nachází v okrese Znojmo v Jihomoravském kraji. Na návsi nedaleko obecního úřadu stojí kulturní budova, která bývala zámkem. Nejvýraznější dominantou Jiřic je pseudoslohový kostel svaté Anny z r. 1831. Na jižním okraji obce je židovský hřbitov a do poloviny 20. stol. stávala u pošty i synagoga. V nedaleké Miroslavi stojí působivý zámek přestavěný z původní tvrze.

historie

Prvně jsou Jiřice zmiňovány v roce 1350 (někdy se uvádí 1385). V té době náležely klášteru jeptišek sv. Kláry ve Znojmě. Zřejmě koncem 16. století vznikla v Jiřicích tvrz. První zmínka o existenci tvrze pochází z roku 1609, kdy je zmiňována při prodeji panství Jáchymu Šanovskému z Lisova. Od roku 1634 patřila mikulovské kapitule. Někdy v letech 1750-1760 byla tvrz přestavěna na jednopatrový barokní zámek čtvercového půdorysu, který sloužil jako

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady a zámky na Moravě a další, 2.2. 2016