Park u zámku ve Světlé n. Sáz. nechal v dnešní podobě zřídit František Josef Salm-Reifferscheidt r. 1871. Park o rozloze 16 ha zahrnuje též dva rybníky a některé romantické stavby, z nichž vyniká Čertův most. V jižním rohu parku je pomník prvním českým skautům, kteří od r. 1912 tábořili pod Lipnicí.
Čertův most
© Jiří Špaček, 06/2015
Graficke pismenko Světlá nad Sázavou je prvně doložena r. 1207 v majetku vilémovského kláštera benediktinů. V r. 1855 se stala městem. Ve Světlé se křižují silnice II/150 (Votice-Havlíčkův Brod) a II/347 (Habry-Humpolec). Na východním okraji se nachází nádraží na rychlíkové trati 230 z Kolína přes Havlíčkův Brod do Brna. Z něho též vychází populární lokální trať 212, která sleduje tok Sázavy od Světlé přes Ledečko až do Čerčan a je lidově nazývána Posázavský pacifik. Městem dále procházejí významné turisticky značené trasy, zejména červeně značená dálková trasa, která přichází od Havlíčkova Brodu a dále sleduje tok Sázavy až k jejímu ústí do Vltavy u Davle. ...
8.7. 2015

historie

Zámecký park ve Světlé nad Sázavou v současné podobě založil starohrabě František Josef Salm-Reifferscheidt r. 1871 během současně probíhající přestavby zámku. Park byl sice u zámku již dříve, je doložen r. 1838, ale jen v poloviční rozloze. Zbytek jeho dnešní plochy zaujímala obora. Při úpravě do dnešní podoby dosáhl park rozlohy 16 ha a byly v něm zřízeny dva rybníky napájené dolním tokem Závidkovického potoka, který se záhy po opuštění parku

Jiří Špaček (s využitím materiálů Turistického infocentra ve Světlé n. S.), 8.7. 2015